ELIT DENTAL
Çocuklarda ağız ve diş sağlığı, çocukların alışkanlık kazanması ve vücut sağlığının korunması için önemlidir. İhmal edilen diş problemleri, uzun vadede daha büyük problemlere yol açabilir. Bu nedenle küçük yaşta ağız ve diş sağlığı için günlük rutinlerin oluşturulması önemlidir. Günlük rutinlerin dışında çocukların da yılda en az iki defa diş hekimine muayene olmaları gerekmektedir. Çocuklarda ağız ve diş sağlığı ile ilgilenen bölüm, pedodonti bölümüdür. Pedodonti bölümü, çocuklardaki ağız ve diş problemlerini tedavi eder aynı zamanda problemlerin nedenlerini araştırarak aynı sorunun tekrarlanmaması için tedbir önerileri sağlar. Çocuklarda da sağlıklı diş ve çene yapısı için rutin kontroller önemlidir. Kontroller sayesinde yeni oluşan bir ağız ve diş problemi önlenebilir, tedavisi daha erken sağlanabilir.
Çocuğunuzun Günlük Ağız ve Diş Sağlığı Rutinini Oluşturun
Çocuk yaşlarda edinilen alışkanlıkların kalıcılığı daha fazla olmaktadır. Günlük rutinler ile siz de çocuğunuza ağız ve diş sağlığı bakımında destek olabilirsiniz. Öncelikle diş fırçalama alışkanlığı kazandırılmalıdır. Çocuklar için de her gün en az iki defa diş fırçalama rutini önemlidir. Çocuklar için özel olarak geliştirilen ağız ve diş sağlığı ürünleri, çocuğunuz için daha uygun olacaktır. Çocuklar için diş fırçaları ve diş macunları ile banyonuzda çocuğunuz için özel bir bakım kutusu bulundurabilirsiniz. Bu sayede çocuğunuz hem kendi kişisel bakım ürünlerine sahip olacak hem de günlük rutinde bunları kullanmayı bir alışkanlık haline getirecektir. Bu alışkanlıkların oluşturulmasında ebeveynlerin tutumu da oldukça önemlidir. Çocuklar kendilerine rol model olarak aile bireylerini seçerler. Bu nedenle çocuğunuzun bir davranışı öncelikle sizde görmesi, bir alışkanlık edinmek için daha motive edici olacaktır. Siz de çocuğunuzla birlikte onun günlük ağız ve diş bakımına eşlik ediyor olmalısınız. Çocuklarda diş fırçalama alışkanlığı ortalama 2,5-3 yaşında başlamalıdır.
Süt Dişi Çürükleri ve Sallanan Dişler
Çocuklarda süt dişlerinde çürükler, oldukça sık rastlanan ağız ve diş sağlığı sorunlarından biridir. Süt dişlerinin içerisinde daha fazla organik madde bulunmaktadır. Bu nedenle süt dişlerinde çürüme, daha hızlı meydana gelmektedir. Çocuklarda diş çürümesi başlangıcında hassasiyet oluşmaktadır ancak çocuklar bu kavramı çoğunlukla ifade edemezler. Bu yüzden dişte ağrı başlangıcından itibaren bunu dile getirirler. Aradaki zamanda dişteki çürüme hızlı bir şekilde gerçekleşir. Bu gibi durumların önüne geçilebilmesi için çocuğunuzu çocuk diş hekimine düzenli olarak kontrole götürmeniz faydalı olacaktır. Süt dişleri için erken kontrol, diş sorunlarının önlenmesine destek olacaktır. Süt dişleri tedavi edilmediği zaman, büyüme ve ergenlik dönemine de olumsuz yansıyacaktır. Tedavisi yapılmayan süt dişlerindeki çürükler; ağız kokusu, beslenme bozuklukları, diş ağrısı, çiğneme zorlukları gibi sorunlara neden olur. Özellikle çiğneme zorluğu gibi durumlar, çene yapısında da bozulmayı beraberinde getirebilir. Kalıcı ya da tedavisi zor olacak ağız ve diş sağlığı problemleriyle karşılaşmamak için süt dişlerinin erken tedavisi büyük önem teşkil etmektedir. Tedavi edilmeyen süt dişi çürüklerine bağlı beslenme problemleri ise genel vücut sağlığında sorunlara yol açabilir. Bu da çocuklarda büyüme ile ilgili önemli bir sorundur.
Çocuklarda süt dişlerinin değişimi ortalama 6 yaştan itibaren başlar. Bu yaştan itibaren dişler sallanmaya ve değişmeye başlar. Bu durumda dişin değişim sürecinde ağrıyı en aza indirmek için çocuğunuzun dişlerini sallamalarına teşvik edici olabilirsiniz. Bu sayede dişin düşme anında ağrının az hissedilmesi sağlanacaktır.
Süt dişlerinin sağlıklı olması, daimi dişler için de önemlidir. Daimi dişlere önderlik eden süt dişlerinin sağlıklı yapısı korunduğunda, ilerleyen yaşlardaki ağız ve diş sağlığı problemleri de en aza indirilmiş olur.
Çocuklarda Sık Görülen Ağız ve Diş Sağlığı Problemleri
Ağız ve diş sağlığı her yaşta önemli olduğu gibi çocuklarda da oldukça önemli bir konudur. Çocuklarda bazı sık görülen ağız ve diş sağlığı sorunları tedavi edilmediği zaman, sonraki yaşlar için risk teşkil eder. Bu risk, diş ve çene yapısında bozukluk olabileceği gibi, vücudu etkileyen bir sorun olarak da görülebilir. Bu nedenle ağız ve diş sağlığına çocuk yaştan itibaren önem verilmeli, periyodik kontroller sağlanmalıdır.
Çocuklarda sık görülen ağız ve diş sağlığı sorunlarından biri parmak emmedir. Küçük yaştan itibaren gözlemlenebilen bu rahatsızlık, ortalama dört yaşına kadar devam edebilir. Tedavi edilmediği durumlarda diş ve damak yapısında kalıcı bozukluklar gözlemlenebilir. Damak ve ön dişlere baskı uygulanması, uzun vadede ağız yapısında değişmelere yol açabilir.
Diş gıcırdatma, yetişkinlerde olduğu gibi çocuklarda da gözlemlenebilir. Genelde uyku esnasında gözlemlenen bu rahatsızlık, tedavi edilmediği durumlarda çene ve yüzde bozukluklara yol açabilir. Yüz kaslarını da etkileyen diş gıcırdatma, çene yapısında bozulma, baş ağrısı, diş yapısında zedelenme gibi durumlara neden olabilir.